Duizeligheid & tinnitus

Draaiduizeligheid of Positieduizeligheid (BPPD)

Aan duizeligheid liggen verschillende oorzaken ten grondslag. De oorzaken vinden zich vaak in het evenwichtsorgaan, de nek of de hersenen. Een vorm van duizeligheid is draaiduizeligheid en wordt ook wel BPPD genoemd: benigne paroxysmale positie duizeligheid. Dit is een vorm van draaiduizeligheid met de oorzaak in het evenwichtsorgaan. Deze vorm van duizeligheid is ongevaarlijk en goed behandelbaar.

BPPD is kortdurende draaiduizeligheid, die met name wordt opgewekt bij een snelle verandering van houding zoals draaien in bed, vooroverbuigen of snelle draaibewegingen van het hoofd. De duizeligheid duurt normaal hooguit één minuut per aanval. 

De oorzaak van BPPD heeft te maken met het evenwichtsorgaan. Het evenwichtsorgaan heeft onder andere als functie om ons te laten voelen waar we ons in de ruimte begeven. Het evenwichtsorgaan is gevormd door een spiraalvormige structuur met 3 ronde buisjes en bevindt zich in het binnenoor. In deze buisjes zit een vloeistof. Positieduizeligheid ontstaat als er kristalvorming in de vloeistof ontstaat en deze zich verplaatsen. Door deze verplaatsing van kristallen krijgen we foute informatie door, waardoor we duizelig kunnen worden.


Onderzoek en behandeling

Meestal ontstaat BPPD spontaan, op latere leeftijd. In andere gevallen kan het ontstaan na een plotselinge beweging van het hoofd, trauma of na een oorontsteking. Uw chiropractor kan met een grondig vraaggesprek en een aantal testen vaststellen of er sprake is van BPPD. Vervolgens kan door een simpele oefening (Epley’s manoeuvre of Brandt Daroff manoeuvre) in slechts 2 à 3 behandelingen dit probleem worden verholpen. Bij deze oefeningen worden hele rustige maar specifieke bewegingen uitgevoerd met het hoofd waardoor de kristallen zich weer kunnen verplaatsen naar een locatie in het evenwichtsorgaan waar ze geen verkeerde signalen kunnen veroorzaken. Dit herstelt de balans in het evenwichtsorgaan.

  

Tinnitus (oorsuizen) en doofheid

Tinnitus zijn klachten aan het gehoor zoals een pieptoon, fluittoon, suis, doofheid of druk op het oor. Tinnitus kan constant of met tussenpozen voorkomen en kan wisselen in de hoogte van de toon. Meestal treed tinnitus met name in rust op de voorgrond, dit is dan ook de reden dat het vaak zorgt voor slaapproblemen, depressie en concentratiestoornissen. Tinnitus komt voor bij 10-15% van de volwassenen en wordt door ruim 1,5% van de mensen als zeer storend ervaren. 

Tinnitus kan verschillende oorzaken hebben zoals bijvoorbeeld nek-of kaakproblemen, een oorinfectie, bepaalde medicatie, ziekte van Ménière, gehoorschade, hersenletsel en afwijkingen aan bloedvaten of zenuwen. Op de oorzaak van nek-of kaakproblemen zullen we verder in gaan.

 

Tinnitus vanuit de nek of kaak

Ongeveer 40% van de tinnitusklachten worden veroorzaakt door een probleem in nek-of kaak, in dit geval spreken we van cervicogene somatische tinnitus (CST).

Ons centrale zenuwstelsel bestaat uit het ruggenmerg en de hersenen. Dit centrale zenuwstelsel is een ontzettend complex netwerk voor het ontvangen en uitzenden van signalen over beweging, gevoel en processen in ons lichaam. Dit centrale zenuwstelsel bestaat weer uit verschillende zenuwsystemen, waaronder het somatosensorische systeem. Vanuit dit somatosensorische systeem, lopen zenuwen vanuit de nek richting de hersenen. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat naast dat dit systeem naar de hersenen loopt, het ook een aftakking heeft naar het gehoor. Via deze complexe verbinding kunnen problemen in de nek op zijn beurt problemen geven aan het gehoor, zoals tinnitus. Deze vorm van tinnitus is vaak goed behandelbaar door een chiropractor.

Via een grondig vragengesprek en lichamelijk onderzoek kan uw chiropractor in de meeste gevallen bepalen of de tinnitus wordt veroorzaakt vanuit de nek- of kaak. Indien er niets uit het onderzoek komt, zal de chiropractor zo gericht mogelijk doorverwijzen om de oorzaak te achterhalen.